22.12.2015 Blogit ja vlogit

Vuoden 2015 yrityskauppaterveiset

Vuodesta 2015 on tulossa kaikkien aikojen ennätysvuosi toteutuneiden yrityskauppojen osalta. Maailmanlaajuisesti yrityskauppojen määrä on noussut korkeammalle tasolle kuin vuonna 2007, joka oli edellinen ennätysvuosi. Suomessa toteutuneiden yrityskauppojen arvo on tänä vuonna suurempi kuin 2009 – 2014 välisenä aikana yhteensä. Tätä tosin selittää hyvin pitkälle Nokian ja Alcatel-Lucentin kauppa.

Suomessa Pk-sektorilla yrityskauppa-aktiviteetti oli melko vilkasta koko alkuvuoden, mutta hiljeni hiukan syksyä kohti mentäessä. Koko vuoden osalta pk-sektorin yrityskauppa-aktiviteetista voidaan todeta, että ehkä aktiviteetti on hiukan kohollaan edelliseen vuoteen verrattuna, mutta ollaan perässä huippuvuosien tasolta. Aktiviteetti näyttäisi piristyvän uuteen vuoteen mentäessä, ja kuten muussakin, mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Pk-sektorilla yrityskauppa-aktiviteettia on tukenut matalalla pysynyt korkotaso ja talouden todella hidas elpyminen. Tämä on ajanut yritykset hakemaan kasvua yritysostoin kun orgaanista kasvua ei ole näköpiirissä. Investointihalukkuus on uuteen kapasiteettiin ollut matalalla ja taseisiin on kertynyt rahavaroja, joilla ostetaan nyt markkinaosuutta ja uusia asiakkaita, ja haetaan suuremman voluumin kautta toimintaan tehokkuutta.

Myös pörssiyhtiöiden listautumisia on tehty tänä vuonna ennätysmäärä. Helsingin pörssiin on listautunut tänä vuonna 12 yritystä. Yhtä paljon listautumisia on nähty viimeksi 2000-luvun alussa. Yrityskauppa-aktiviteetti ja listautumiset kertovat siitä, että osakkeiden arvostukset alkavat olla kohdallaan. Tämä pätee myös pk-sektoriin. Enää ostajat eivät kokeile kepillä jäätä josko joku myisi yrityksen pilkkahintaa, koska vastaus tiedetään jo; eivät myy! Nyt kun pk-yrityksistä tarjotaan ns. normaalin arvostusperiaatteen mukaan, käy yrityskauppakin kohtuullisen normaalisti. Toki edelleen on useita hiipuvia toimialoja, joiden suhteen arvostustasot pysyvät alhaalla.

Pitäisikö varsinkin pörssiyhtiöiden kiivaasta yrityskauppa- ja listautumisaktiviteetista vetää johtopäätöksiä markkinoiden ylikuumenemisesta? Pk-sektorilla ei missään tapauksessa. Monella pk-yrityksellä käänne parempaan on vasta alkanut ja arvostustasot tähän peilaten ovat erittäin kohtuulliset. Korot pysyvät matalalla tasolla ja eikä yleinen talouskehitys tuo tukea orgaaniselle kasvulle, joten kasvua haetaan yhä voimakkaammin yritysostoin. Pk-sektorin yrityskaupoissa omistajat eivät ole tällä hetkellä pelkästään rahastamassa, vaan hakevat ns. väli exitillä ennemminkin rahoitusta ja osaamista tulevaan kasvuun. Viimeinen perustelu sille, miksi itse on ole huolissani ylikuumenemisesta on se, ettei taksikuskit ole antaneet vahvaa osta suositusta yritysten ostamiselle. Siinä vaiheessa kun taksikuskit kehottavat ostamaan naapuriyrittäjän yrityksen pois kuleksimasta, niin siinä kohtaa on käänne lähellä ja yrityksistä maksetaan liian kova hinta.

Hyvää Joulun odotusta ja menestystä Uuteen Vuoteen 2016!

Toivottavat 3J Consultingin tontut