16.7.2020 Blogit ja vlogit

Mikä on yrityskaupan hyshys-dilemma? Katso vlogi

Yrityksen myynti ja yrityksen myyntiin valmistautumista monimutkaistaa muun muassa se, että yrityksen myynnistä ei voi keskustella avoimesti. Yrityskaupan hyshys-dilemmasta keskustelevat 3J Partnersin perustajaosakkaat, toimitusjohtaja Juuso Aulanko ja hallituksen puheenjohtaja Jaakko Niskanen.

Yrityskaupan hyshys-dilemma

Oletko Juuso koskaan 3J:n reilun 11 vuoden historian aikana ja toista sataa yrityskauppaprojektia vetäneenä ollut koskaan tilanteessa, jossa yrityskaupan hyshys-dilemma ei olisi tullut vastaan?

– En ole, kyllä se aina nousee tapetille. Tietysti muotoja on erilaisia, toiset ovat syystäkin huolissaan, toiset taas ovat paljon avoimempia. Aika paljon on tekemistä silläkin, missä vaiheessa yritys on menossa.

Mistä se johtuu, että asioista ei voi puhua avoimesti?

– Se on varmaan se oma timantti, mikä yrittäjällä on jalostunut ja minkä hän on rakentanut. On huoli omista työntekijöistä ja asiakkaista. Yrittäjä haluaa, että timantti pysyy yhtenevänä ja kiiltävänä, eikä sitä lähdetä turhilla huhuilla kuorimittamaan. Pitää muistaa, että yrityskauppa on aina vain yksi mahdollinen ratkaisu tilanteeseen, eikä näin ollen koskaan etukäteen varma asia.

Onko avoimuuskeskustelussa eroa sillä, onko nuoremman vai vanhemman sukupolven vai omistaja?

– Iäkkäämmät yrittäjät pitävät yritystä usein pitkään ja perheyhtiöajatuksella ja ovat siirtämässä yritystä seuraavalle sukupolvelle, nykynuoriso ja keski-ikäiset ovat joi tottuneet siihen, että yrityksiä voidaan myydä ja perustaa uusia. Ollaan myös valmiita kasvattamaan kokoluokkaa.

Yrityksiä myös tehdään jo alusta alkaen myytäväksi. Tämän huomaa myös, kun katsotaan startup-kenttää, jossa rahoituksen haku ja -kierrokset ovat aina avoimia. Se on ihan eri maailma.

Onko avoimuudella vaikutusta yrityksen arvoon?

– Jos pöhinää pystytään nostattamaan positiivisesti ja voidaan olla avoimempia ja aitoja, niin näen sen positiivisena asiana. Tämä pitää tietenkin tehdä herkällä kädellä.

Onko sinulla kokemusta tietojen väärinkäytöksistä?

Erittäin vähän. Joihinkin pieniin, luonnollisiinkin lipsautuksiin olen joskus törmännyt. Taustalla on kuitenkin aina salassapitosopimukset ja materiaalit toimitetaan aina turvallisesti. Työkaluja tämän riskin hallintaan on kyllä olemassa.

Katso Juuson ja Jaakon keskustelu yllä olevalta videolta.


Yhteydenottopyyntö