22.3.2022 Uutinen

Kestävä kehitys on menestykselle välttämättömyys

Tulevaisuuden markkinatalous on CO² päästötön – varainhoidon jätti BlackRockin vuosittainen kirje korostaa vastuullisuutta. Kirjeessä arvioidaan, että kestävä kehitys on menestyvälle yhtiölle jatkossa välttämätön painopistealue.

Sijoitusmaailman huipulla on huomattu kestävän kehityksen mahdollisuudet

Maailman suurimman varainhoitoyhtiön Blackrockin perustaja ja toimitusjohtaja Larry Fink kirjoittaa vuosittain toimitusjohtajille kirjeen, jossa hän pyrkii puhumaan heille BlackRockin asiakkaiden puolesta. Tämän vuoden kirjeessään Fink avaa näkemyksiään muun muassa kapitalismin roolista globaalien haasteiden ratkomisessa, yritysvastuullisuudesta sekä kestävän kehityksen tärkeydestä.

BlackRock on merkittävänä omistajana myös lukuisissa suomalaisissa pörssiyhtiöissä. Näihin lukeutuvat muun muassa Nokia, Kesko, Sampo, Elisa, Orion, Stora Enso sekä UPM-Kymmene. BlackRock on jo pitkään esimerkiksi vaatinut yrityksiltä konkreettisia ilmastotavoitteita. Ne ovatkin olleet Larry Finkin kirjoittamien kirjeiden keskeistä sisältöä viime vuosina.

Syy sille, miksi Fink kirjoittaa vuosittain kyseisen kirjeen on BlackRockin luottamuksellinen vastuu asiakkaidensa varojen hoidosta sekä niiden olennaisten teemojen korostaminen, joiden varaan kestävät, pitkän aikavälin tuotot perustuvat.

Vaikka tämän vuoden kirje, Larry Fink’s 2022 Letter to CEOs: The Power of Capitalism, käsittelee useita vastuullisuuden ja sidosryhmäkapitalismin teemoja – yhtiön tarkoitusta ja visiota, etätyötä, henkistä hyvinvointia sekä työntekijöiden arvoa ja yhtiön suhdetta heihin – merkittävimpänä nousee esiin kestävä kehitys (sustainability). Vaikka sanan suora käännös ”kestävyys” koskettaa jo yllä listattuja teemoja, kirjeessä sillä viitataan nimenomaan maailmantalouden muuttamiseen kestäväksi ilmastonmuutoksen ja kasvihuonekaasupäästöjen näkökulmasta. ”Decarbonizing the global economy”, kuten Fink itse kirjoittaa.

Fink erittelee useita niin kvantitatiivisia (esim. kestävät sijoitukset ovat arvoltaan ylittäneet $4 biljoonaa) kuin kvalitatiivisiakin perusteluja (esim. autoalan räjähdysmäisen nopea siirtymä ensisijassa henkilöautojen sähköistämiseen, ja kuinka se on vain alkusoittoa muiden alojen kehitykselle) sille, miksi kestävä kehitys (sustainability) on BlackRockin papereissa merkittävin ajuri pitkän aikavälin menestykselle.

Kestävä kehitys on osa liiketoiminnan ydintä

Intuitiivisesti voisi tuntua helpolta sivuuttaa perustelut viherpesuna tai oman imagon vihreyden kiillottamisena. Fink kuitenkin lähestyy asiaa erilaisesta kulmasta. Kun tyypillisesti vastuullisuudesta, kestävyydestä ja kasvihuonekaasupäästöjen leikkaamisesta puhutaan jonain itse liiketoiminnan sivussa tehtävänä ”hyveenä”, Fink toteaa sen todella olevan liiketoiminnan ytimessä, suuri mahdollisuus ja jopa elinehto:

”I believe decarbonizing the global economy is going to create the greatest investment opportunity of our lifetime. It will also leave behind the companies that don’t adapt, regardless of what industry they are in.”

Kestävä kehitys ei siis ole pelkästään mahdollisuus. Se on vääjäämättömyys, sillä elinkelvottomalla maapallolla ei toimitusketjujen pullonkauloilla, inflaatiolla tai korkotasolla ole mitään merkitystä. Tämän vuoksi maailman suurimman varainhoitajan sijoituskriteeristöön kuuluu kohdeyhtiöiden eri aikavälien tavoitteet kasvihuonekaasupäästöjen alentamiseksi.

BlackRock kun uskoo näiden tavoitteiden sekä niiden realistisuuden ja lopulta saavuttamisen olevan kriittisiä osakkeenomistajien pitkän aikavälin taloudellisten intressien saavuttamisessa. Sijoitusmaailman huipulla on siis huomattu kestävän kehityksen mukanaan tuoma mahdollisuus ja nostettu se pitkän aikavälin strategian keskiöön.

Kuten Fink toteaa, muutos ei tietenkään tapahdu yhdessä yössä, eikä suoraan fossiilisista polttoaineista täysin päästöttömään järjestelmään. Kysymys (tai oikeastaan useat sellaiset) jokaiselle yhtiön vetäjälle kuuluu kuitenkin täysin samassa muodossa: Mitä yhtiönne tekee ravistellakseen toimialaansa? Kuinka valmistaudutte ja osallistutte päästöttömään siirtymään (net zero transition)? Ja lopulta, kun jokainen yhtiö jokaisella toimialalla muuttaa muotoaan tämän siirtymän myötä, johtaako yhtiönne tätä muodonmuutosta vai johdetaanko teitä?

 

Lue lisää vastuullisesta yrityskaupasta:

 

Haluatko lisää ajankohtaista tietoa ja vinkkejä yrityskauppoihin liittyen? Liity alta postituslistallemme. Lähetämme sinulle sähköpostia korkeintaan 1-2 kertaa kuukaudessa. Valitsemalla Tilaa, annat 3J Partnersille luvan henkilötietojesi tallentamiseen ja käsittelyyn, jotta sinulle voidaan lähettää tilaamaasi sisältöä.

Tilaa yrityskaupan vinkit suoraan sähköpostiisi