16.12.2019 Blogit ja vlogit

Missä suhdanteessa mennään yrityskauppojen osalta? Katso video!

Tervetuloa 3J:n ensimmäisen videoblogin pariin! Juuso ja Jari keskustelevat videolla vallitsevasta taloussuhdanteesta ja sen vaikutuksesta yrityskauppoihin. Katso video ja tilaa samalla tuoreimmat yrityskauppavinkit sähköpostiisi.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

– Sanotaan, että nostureiden määrä kaupungin yläpuolella kertoo hyvin, minkälainen taloussuhdanne on menossa. Tervetuloa 3J Partnersin videoiden pariin. Tänään aiheena on taloussuhdanteet ja yrityskauppojen määrät sekä niiden suhde.

Missä suhdanteessa mennään yrityskauppojen osalta?

– Terve Jari. Kerrotko katsojille hieman toimenkuvastasi 3J Partnersilla.

– Toimin 3J:llä yrityskauppaprosessien vetäjänä ja työskentelen yrityskauppaprosessien tiimeissä.

– Jos väitän, että taloussuhdanteet ovat sidoksissa yrityskauppojen määrään. Mitäs tähän sanot?

– Kyllä tämä pitää hyvin paikkansa. Yrityskauppa-aktiviteetti ja yrityskauppojen kehitys seuraa hyvin pitkälti talouskehitystä ja -syklejä.

– Ihan samalla tavalla yritysten omistajat ja yrittäjät reagoivat taloudelliseen muutokseen kuin kuluttajatkin. Eli varovaisuus saattaa kasvaa ja tällä hetkellä esimerkiksi voi esiintyä varovaisuutta, sillä meillä on globaalisti erilaisia kaupparajoitteita ja globaaleja uhkia. Myös talouskasvun hidastumista on nähtävissä.

– Mikä sitten nostaa yrityskauppojen määrää silloin, kun taloussuhdanne on nousussa? Miksi kauppoja tapahtuu paljon?

– Silloin yrittäjät, omistajat ja yhtiöt on yleensä halukkaampia ottamaan riskejä ja halutaan nopeampaa kasvua. Silloin se on nopeampi tapa yrityskaupan kautta toteuttaa sitä kasvua, kuin että lähdettäisiin itse perustamaan tehdasta ja rakentamaan.

– Eli on tietyllä tavalla kertynyt rahaa, mitä pitää käyttää hyviin sijoituksiin ja saada tuottamaan nopeammin?

– Juuri näin ja kun noususuhdanne on jatkunut vähän pidempään, niin silloin myös taseet on paremmassa kunnossa ja ollaan valmiita käyttämään kertynyttä varallisuutta tai resursseja yrityksen kasvattamiseen.

– Onko myös rahoittajat aktiivisempia tähän noususuhdanneaikaan?

– Yleensä kyllä, ja ovat valmiina ehkä paremmilla ehdoilla antamaan rahoitusta kasvuhankkeisiin.

– Sitten kun mennään taloussuhdanteessa alaspäin, tulee karhumarkkinoita ja muuta. Miksi siellä kuitenkin tapahtuu yrityskauppoja koko ajan? Kohtuu tasaistahan yrityskauppamarkkina ja niiden määrä on.

– Kyllä. Siellä ehkä mielenkiintoisena teemana on se, että silloinhan yritysten on vaikeampaa hakea kasvua orgaanisella kasvulla. Ehkä tarvitaan jotain tiettyjä elementtejä, millä kasvua saadaan aikaan, jos ei orgaanista kasvua tule. Silloin nämä yrityskaupat on yksi sellainen asia, millä kasvua voidaan hakea.

– Tai jos nähdään, että kilpailija on vaikeuksissa, niin voidaan ehkä ostaa se pois markkinoilta ja saada sieltä markkinaosuutta, ehkä löytää jotain uutta teknologiaa. Usein yrityskauppoja perustellaan sillä, että kahden yrityksen yhdistäminen tuottaa synergiaetuja ja yhdessä toimitaan paremmin kuin yksinään.

– Jos ajatellaan katsojia, pk-yrittäjiä ja yrityksen omistajia, jotka miettivät yrityksensä myyntiä. Mikä on se oikea aika myydä? Onko se nousussa, laskussa vai jotain siltä väliltä?

– Tämä on erittäin hyvä ja varmaan ikuisuuskysymys. Oikeaa ajankohtaa ei ehkä sille voi löytää, vaan enemmänkin se on kiinni yrittäjän tai omistajan omasta tilanteesta tai markkinatilanteesta. Uskoisin, että molemmissa suhdannetilanteissa löytyy varmasti ostaja, niin huonossa kuin hyvässäkin. Ja varmasti hinta saadaan sopivaksi. Enemmän se on kiinni yrittäjän halusta lähteä siihen. Ja mikä on hänen tavoitteensa, onko se kasvu vai ehkä kannattavuus. Tai ehkä jopa hajauttaa riskiä siinä vaiheessa ja lähteä myymään osaa yrityksestä.

– Olen aina pitänyt hyvänä nyrkkisääntönä sitä, että myy silloin, kun on vielä myytävää. Se pätee varmaan myös tässä tilanteessa?

– Kyllä varmasti. Useinhan, esimerkiksi jos ajatellaan pienempiä yrityksiä, niin omistajuus voi pohjautua yhteen omistajaan ja tällöin voi olla ihan hyväkin tilanne hajauttaa rahallista riskiä. Myydä esimerkiksi osaomistusta tai miksei vaikka koko yritystä ja sitten hajauttaa omaa varallisuutta muihin kohteisiin.

– Muistan kymmenvuotisen urani alkuvaiheilta erään tarinan, kun fiksu yrittäjä sanoi minulle, että ”ei se Juuso myynti haittaa huonossakaan taloussuhdanteessa, koska siitä saadulle, vaikka vähän pienemmällekin rahalle, löytyy ihan hyviä sijoituskohteita jatkossakin.” Tämäkin on ihan hyvä filosofia.

– Miltä tällä hetkellä yrityskauppamarkkinoilla näyttää kertoimet? Saadaanko nyt parhaat hinnat firmoista?

– Kyllä joo, eli tässä taloussuhdanteessa ehkä se korkein vaihe nähtiin yrityskauppamarkkinoilla vuonna 2017. Sieltä ollaan tultu vähän alaspäin yrityskauppojen määrässä ja jos nyt katsotaan arvostustasoa, niin käytännössä ne menee suhdanteen mukaan.

– Jos me tällä hetkellä katsotaan listattuja globaaleja pörssiyhtiöitä ja globaalisti tehtyjä kauppoja, niin vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla arvostustasot oli noin 5-6 prosenttia alle sen, mitä ne oli vuosi taaksepäin. Eli pikkuisen tultu sieltä alaspäin. Käyttökatekerroin keskimäärin globaalisti oli noin 13.

– Jos katsotaan huippukohtaa vuonna 2017, niin silloin arvostuskerroin käyttökatetasolla oli 15. Pitkällä aikavälillä keskiarvo on ollut noin 12 eli tällä hetkellä 13 käyttökerrointaso on edelleen yli tämän keskiarvon. Ja nyt puhutaan nimenomaan listatuista globaaleista yhtiöistä. Pienemmissä pk-sektorin yhtiöissä arvostustasot ovat selvästi alhaisempia, mutta tämä antaa kuvaa siitä, mihin suuntaan arvostuskertoimet muuttuvat syklin mukana.

– Hyvä tarkennus, koska olisin kysynyt muuten, miksi puhutaan listatuista yhtiöistä, kun kuitenkin iso osa on pk-yrityksiä ja pienempiä yrityksiä.

– Vielä viimeisenä asiana. Viime aikoina ollaan nähty aika monta pörssistä ulosostoa eli ostetaan yhtiö pois pörssistä. Mikä on mielestäsi tämän genren takana?

– Kyllä ne varmaan tulee noista edellisistä teemoista, että yritykset haluavat etsiä kasvua. Ostaa yrityksen ja nähdä, että yhdistymällä pystytään tuomaan lisäarvoa ja saamaan synergiaetuja, parantaa sitä kautta tulosta. Ja kun meillä on erittäin alhainen korkotaso tällä hetkellä niin kyllä sekin ajaa yrityksiä investoimaan tai yrityskaupoille, koska rahoitusta on hyvin saatavilla.

– Eli ihan samat syyt siellä kuin pienemmässä yrityskoossa?

– Juuri näin.

– Kiitoksia Jari ja palataan yrityskauppa-asioihin taas seuraavissa jaksoissa.

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta. Kaikki videomme voit katsoa täältä.


Yhteydenottopyyntö