28.4.2020 Blogit ja vlogit

Harkitsetko pääomasijoittajaa? – katso video

Mitä lisäarvoa pääomasijoittaja voi tuoda mukanaan yritykseen? Riistävätkö pääomasijoittajat kaiken vallan yrityskauppojen jälkeen?  Pasi Lehtinen ja Juuso Aulanko keskustelevat pääomasijoittamisesta 3J Partnersin vlogissa.

Mitä lisäarvoa yritys voi saada pääomasijoittajasta?

 

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Tänään meillä on aiheena pääomasijoittaminen. Vieraanamme on Pasi Lehtinen Korona Investistä. Kerro lyhyesti Pasi, missä vaikutat tällä hetkellä?

– Olen toiminut pääomasijoittajana 13 vuotta Korona Investissä ja rahoitusalalla jo 20 vuotta. Korona Investissä työskentelen niin sanotussa kasvurahoituksessa ja buyout-rahoituksessa, satoja hankkeita ja yrittäjiä tavanneena.

– Meillä on Korona Investissä 27 ensisijoitusta ja tuotto-odotukset ovat täyttyneet ja vähän ylittyneetkin. Keskeisistä kasvumittareista liikevaihto on keskimäärin kolminkertaistunut ja kannattavuus kasvanut samassa kasvun suhteessa.

Monesti kuulee yrittäjien suunnalta, että pääomasijoittajat riistävät vallan ja tekevät kaiken rahan. Onko se näin, mitä vastaat?

– No toivottavasti se ei ole näin. Buyout-sijoittamisessa Suomessakin ammattitaito on todella paljon kehittynyt. Yrittäjät saavat todella hyvän kasvukumppanin ja samalla pienentävät omia riskejään ottamalla pääomasijoittajan mukaan. Yleensä pääomasijoittajilla on useiden kasvuhankkeiden kokemus, joten useinkaan niihin samoihin miinoihin ei astuta uudestaan, jos niihin joskus on astuttu.

– Pääomasijoittaja pystyy omalla ammattitaidollaan tuomaan myös yrityskauppaosaamista, joka on meilläkin leipälaji ollut jo toistakymmentä vuotta. Sen lisäksi verkostot hallitusammattilaisiin ja eri alojen asiantuntijoihin ovat laajat, jolloin niitä voi hyödyntää eri yhtiöissä sopivissa vaiheissa.

Avaa hieman NewCo-takaisinsijoitusmallia, miten se toimii?

– Yleensä perustetaan yritysjärjestelyä varten uusi yhtiö, johon pääomitetaan pääomasijoittajan toimesta ja useissa tapauksissa käytetään myös lainarahoitusta, niin sanottua vipua. Takaisinsijoitus tapahtuu samanaikaisesti yrittäjän kohdeyhtiöstä, heidän omistajien toimesta.

Mikä on tällä hetkellä velkavipu, minkälaisella velkavivulla projekteihin lähdetään?

– Se on case-kohtaista, yleensä ennen kuin lähdetään projektia tekemään, tehdään yrittäjien kanssa yhteinen kasvusuunnitelma. Se määrittää pitkälti myös järjestelyn alussa haettavan lainan määrän. Yleensä se on 50 prosentin paikkeilla kokonaisrahoituksesta.

Totesit jo aiemmin, että hyvät suhteet ovat myös tärkeitä pääomasijoittamisessa ja hallituksen muodostamisessa. Minkälaista se on, miten hallitus yleensä muodostetaan?

– Lähdetään keskustelemaan, mitä osaamisen katvealueita liikkeenjohto kokee, että heillä on ja sitä kautta verkostosta lähdetään yhdessä hakemaan kandidaatteja ja tekemään haastatteluita. Koska olemme yleensä 3-5 vuoden matkalla, on oleellista, että myös henkilötasolla ihmiset tulevat toimeen.

Katso tai kuuntele koko Juuson ja Pasin keskustelu yllä olevalta videolta.


Haluatko tietää lisää pääomasijoittamisesta ja sen mahdollisuuksista? Ammattitaitoinen tiimimme on käytössäsi. Ota rohkeasti yhteyttä, niin keskustellaan lisää.

Yhteydenottopyyntö