30.4.2025 Blogit ja vlogit

Markkinakatsaus Q1/25

Tervetuloa 3J:n uutiskirjeen pariin!

Tämän kuun katsauksen aiheet

1) Yleinen markkina tasaantunut

2) Korkean teknologian kaupat aktiivisia energiasektorilla

3) Ulkomaiset sarjayhdistelijät valtaa valmistusteollisuutta

black transmission towers under green sky

Photo by Fré Sonneveld on Unsplash

Markkinakatsaus

Yrityskauppamarkkinan käänne hyytynyt

Tilastojemme mukaan ensimmäisen vuosineljänneksen yrityskauppojen lukumäärä laski 41 % verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan ja 24 % verrattuna pidemmän aikavälin keskiarvoon.

Kuukausittaisissa havainnoissa on paljon vaihtelua, joten pitkälle menevien johtopäätösten teko yrityskauppamarkkinan tilanteesta on haastava muodostaa.

Lisäksi epäilemme, että tilastolähteemme Orbiksen tietojen keräyksessä on tapahtunut muutos, jolloin tilastojen vertailu eri periodien välillä muuttuu epäluotettavammaksi.

Esimerkiksi toisen tietolähteemme (Valu8) perusteella ensimmäinen vuosineljännes olisi ollut suurin piirtein samalla tasolla edelliseen vuoteen verrattuna, mutta silti selvästi alle pidemmän aikavälin keskiarvon.

Samoin esimerkiksi EY:n tekemä Q1 katsaus Mergermarketin tietokantaa hyödyntäen indikoi, että markkina olisi suurin piirtein edellisen vuoden tasolla.

Tammikuun lasku, tai vakaus, riippuen mitä lähdettä käytetään, on selkeä ero koko viime vuoden trendiin, jolloin yrityskauppojen lukumäärä kasvoi 13 % indikoiden selvää käännettä markkina-aktiviteetissa.

Edellisen katsauksemme tapaan kuvaavin termi tämän hetken markkinatilanteesta on ”kaksi askelta eteen, yksi taakse”. Jäämme odottelemaan tilastokuvan selkeytymistä tulevina kuukausina.

Valmistusteollisuus Suomen talouden selkäranka

Markkinakatsauksen tavoite on ymmärtää paremmin mitä yrityskauppamarkkinoilla tapahtuu ja mikä on ilmiöiden taustalla. Tilastojemme mukaan Suomen yrityskauppamarkkinan aktiivisimpana sektorina jatkaa edelleen valmistusteollisuus ja jatkamme sen perkaamista tässä katsauksessa.

Tämä trendi on jatkunut vuodesta toiseen, mitä ei uskoisi talouslehdistöä ja mediaa seuratessa, missä suurimman huomion saa kuinka huonosti Suomen taloudella menee tai millä markkinoilla on nähty viimeaikoina eniten pörssikurssien nousua tai laskua.

Edellisessä katsauksessa nostimme esiin Suomen yrityskauppamarkkinan rakenteessa tapahtuneen selvän muutoksen korkean teknologian suuntaan.

Toistamme, että tämä noudattelee Mika Malirannan havaintoja, että Nokian ja paperiteollisuuden ”tuhon” jälkeen Suomeen on kehittynyt vuosien saatossa eloisa innovatiivinen teknologiasektori uudeksi kasvun ajuriksi.

Yritykset ja sijoittajat hankkivat enenevässä määriin korkeaan teknologiaan, energiaan, puolustusteollisuuteen, automaatioon, avaruusteknologiaan, tekoälyyn, kestävään kehitykseen, kiertotalouteen ja edistyneisiin materiaaleihin erikoistuneita toimijoita Suomesta.

Mielestämme tämä on ulkomaalaistaustaisten ostajien lisäksi yrityskauppamarkkinan yksi tärkeimmistä trendeistä tällä hetkellä.

Korkean teknologian kansainväliset transaktiot aktiivisena 

Korkean teknologian yrityskaupat jatkuivat viime vuoden tapaan vireänä ensimmäisellä vuosineljänneksellä, tällä kertaa erityisesti energiasektorilla.

Esimerkiksi Steady Energy kertoi 22 miljoonan euron rahoituskierroksesta, jonka ankkurisijoittajana toimi tanskalainen ydinvoimateknologiaan erikoistunut pääomasijoittaja 92 Ventures. Steady Energy kehittää pienoisydinvoimateknologiaa, joka tuottaa lämpöä suoraan kaukolämpöverkkoon.

Toinen energiasektorin korkean teknologian transaktio nähtiin, kun kempeleläinen älykkäitä sähkövarastojärjestelmiä kehittävä Cactos Oy keräsi hieman yli 7 miljoonan euron kasvurahoituksen, jonka ankkuriksi tuli newyorkilainen hyvin tunnettu VC-sijoittaja Union Square Ventures.

Cactos-järjestelmä koostuu akuista ja niiden toimintaa ohjaavasta Cactos Spine -ohjelmistosta, joka optimoi akkujen käyttöä sääennusteiden, kulutuksen ja sähkön hintojen perusteella. Rahoitus on tarkoitus käyttää kansainväliseen kasvuun.

Myös samaa alaa liippaava Helsinkiläinen Capalo AI keräsi 3,8 milj. euron rahoituksen, jonka ankkurisijoittajia olivat kreikkalainen VentureFriends ja lontoolainen PROfounders.

Capalo AI kehittää alustaa, joka yhdistää ja optimoi akkuihin perustuvia energiavarastoja tekoälyn avulla, käy kauppaa kaikilla markkinatuotteilla ja toimii tasapainotusvastuullisena osapuolena. Capalolla on jo satoja megawatteja hallinnoitavaa akkukapasiteettia, ja rahoitus on tarkoitus käyttää kansainväliseen kasvuun.

Energiateollisuuden ulkopuolelta nähtiin Forciotin keräämä sijoitus. Forciot on tamperelainen teknologiayritys, joka sai sijoituksen yhdeltä maailman johtavalta jalometallien talteenottoon ja jalostukseen keskittyneiltä yritykseltä Chimetiltä.

Chimet on kansainvälisesti yksi johtavista jalometallien talteenottoon ja jalostukseen keskittyneistä yrityksistä. Forcit on suomalainen teknologiayritys, joka suunnittelee verkottuneita venyviä elektroniikkaratkaisuja ja edistyneitä algoritmeja, joita voi räätälöidä eri muoto- ja kokoluokkiin mittamaan kosketusta, painoa, voimaa, painetta, tasapainoa ja lämpöä.

Yhteinen tekijä kaikille korkean teknologian transaktioille oli, että kaikissa pääosaa esitti ulkomaalaiset ostajat tai sijoittajat.

satellite view of earth's surface

Photo by NASA on Unsplash

Suomalaiset ja ulkomaiset sarjayhdistelijät aktivoituneet perinteisemmässä valmistusteollisuudessa 

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä alkoi myös vahvistua kuva, että suomalainen perinteisempi valmistus- ja konepajateollisuus on alkanut kiinnostaa enenevässä määrin suomalaisia ja ulkomaisia sarjayhdistelijöitä.

Esimerkiksi kotimaisista toimijoista sarjayhdistelijän liiketoimintamallilla toimiva suomalainen ITA Nordic Oy osti koneistettujen, geometrisesti vaativien ja tarkkuutta vaativien tuotteiden valmistukseen erikoistuneen Salosta käsin toimivan Steelsalo Oy:n.

ITA Nordic Oy on suomalainen kone- ja laitevalmistajien sopimusvalmistaja, joka on erikoistunut laadukkaiden ja teknisesti vaativien sorvattavien ja jyrsittävien tarkkuuskappaleiden valmistukseen ja kokoonpanoon, jonka liikevaihto nousee kaupan myötä 27 milj. euron tasolle.

Teollisuus- ja teknologiayrityksiä ostava pörssilistattu ruotsalainen Karnell Group AB osti suomalaisen Raumasta käsin toimivan Männistö Oy Metallituotteen. Männistö on vuonna 1955 perustettu raumalainen perheyritys, joka on erikoistunut meriteollisuuden putkikannakejärjestelmien valmistukseen erittäin kannattavalla liiketoimintamallilla (liikevaihto n. 6 MEUR ja liiketulos yli 20 %).

Ruotsalainen pörssilistattu sarjayhdistelijä Momentum Group osti suomalaisen Nastolasta käsin toimivan Sulmu Oy:n. Sulmu on yksi Suomen johtavista teollisten lujitemuovi- (GRP) ja kestomuovipalvelujen toimittajista. Sulmun liiketoiminta on myös erittäin kannattavaa, kun n. 5 MEUR liikevaihdolla yrityksen liiketulos on yli 16 %. 

Frankfurtissa listattu sarjayhdistelijä Ringmetall SE osti erittäin hyvin kannattavan Hutek Oy:n (liikevaihto n. 3,8 milj. euroa ja liiketulos yli 16 %), joka valmistaa aseptisia bag-in-box-pakkausratkaisuja. Ringmetall on tehnyt historiassa useita yritysostoja ja Hutek Oy:n ostolla se pääsee kiinni paremmin Pohjois-Euroopan markkinoille.

a machine that is inside of a building

Photo by Homa Appliances on Unsplash

Perinteisen valmistusteollisuuden yrityskauppa-aktiviteetti jatkoa viime vuoden trendille

Edellä mainitut transaktiot jatkavat viime vuonna nähtyä trendiä, jossa ulkomaiset sarjayhdistelijät ostavat suomalaisia sopimusvalmistusalan ja konepajateollisuuden yrityksiä sekä hyvin kannattavia pk-sektorin valmistusyrityksiä.

Esimerkiksi erittäin kannattava (liiketulos n. 40 %) korkealaatuisia teleskooppimastoja puolustusteollisuuteen ja pelastustehtäviin valmistava Mastsystems International siirtyi viime vuonna menestyneen ruotsalaisen sarjayhdistelijä Lagercrantzin omistukseen.

Aikaisemmin mainitun ruotsalaisen pörssilistatun sarjayhdistelijä Karnell Groupin tänä vuonna tekemä kauppa oli jatkoa heidän strategiaansa laajentua Suomessa. Viime vuonna Karnell osti hyvin kannattavan ulkovalaisintuotteiden kehittäjä ja valmistaja Sähkö-Jokinen Oy:n Noormarkusta (liikevaihto 8,5 milj. euroa, liiketulos 18,3%).

Samaan trendiin liittyen, viime vuonna suomalainen pääomasijoittajataustainen konepajojen ja sopimusvalmistajien sarjayhdistelijä Leden Group siirtyi ruotsalaiselle pörssilistatulle sarjayhdistelijä Hanza Groupille.

Leden Group itsessään oli yritysostoilla koottu kokoelma suomalaisia ja virolaisia sopimusvalmistajia ja konepajoja, viimeisimpänä Stamacin yritysosto juuri ennen Hanza-kauppaa.

Kannattaville sopimusvalmistus-, konepaja- ja valmistusalan yrittäjille likviditeetti lisääntynyt

Näemme, että edellä lueteltujen esimerkkien mukaisesti suomalaisten ja ulkomaisten sarjayhdistelijöiden rantautuminen hyvässä asemassa olevien sopimusvalmistus-, konepaja-, valmistusalan niche-sektorin yrityksille voisi jatkuessaan tuoda selvästi aikaisempaa paremman likviditeettitilanteen yrittäjille.

Perinteisesti kannattavien valmistusalan niche-toimijoiden ostajat ovat tulleet samalta toimialalta, jolloin transaktioiden taustalla on yleensä teollinen logiikka ja synergiat. Tällöin potentiaalisia teollisia ostajia on määritelmällisesti hyvin vähän, eikä pääomasijoittajatkaan ole usein kiinnostuneita potentiaalisten yritysostokohteiden puutteen takia.

Toisaalta, pääomasijoittajat eivät ole viime vuosina olleet kiinnostuneet sopimusvalmistus- tai konepajateollisuudesta, eikä alalla ole historiallisesti ollut merkittävää konsolidaatiota alan sisällä.

Erilaisten ”ikuisen pääoman” sarjayhdistelijöiden, joilla ei ole varsinaista exit-strategiaa, rantautuessa markkinoille, synergiat tai merkittävä konsolidaatiopotentiaali eivät ole enää yhtä merkitykselliset yritysostoja määrittävät tekijät kuin ennen.

Sarjayhdistelijöitä voi verrata pörssissä toimiviin sijoitusrahastoihin, jotka keräilevät eri alojen parhaan tuottopotentiaalin yrityksiä salkkuunsa ja pyrkivät näin luomaan omistaja-arvoa.

Tämän johdosta erilaisten kannattavien pk-sektorin valmistusalan, konepajasektorin ja sopimusvalmistusalan yrityksille löytyy tällä hetkellä enemmän ostajavaihtoehtoja, kun ostajan ei tarvitse enää olla kilpailija tai pääomasijoittaja.


Uutiskirjeen tilaus

Klikkaa tästä ja tilaa 3J:n kuukausittain julkaistava uutiskirje sähköpostiisi!