5.12.2018 Blogit ja vlogit

Omistaja, perusta yrityksesi myynti matemaattisiin faktoihin

Mikäli myyntimahdollisuus yhtään houkuttelee, kannattaa unohtaa hetkeksi tunteet ja miettiä omaa yritystä sijoituskohteena.

Jaakko Niskanen, 3J Partners
Jaakko on 3J Partnersin perustajaosakas ja työskentelee yrityskauppojen, rahoitusjärjestelyiden ja muiden omistusjärjestelyiden projektijohtajana.

 

Yritys on omistajilleen kuin oma lapsi

Olen etuoikeutettu, kun olen saanut kuulla kymmenien, jopa sadan yrityksen kasvutarinan erilaisissa yritysjärjestelytilanteissa. Elinkaaren alkumetrien selviytymisestä kasvuun ja kukoistukseen. Yhtiön rakentamiseen on tehty valtava määrä uhrauksia vuosien tai vuosikymmenten aikana.

Usein omistajan ja työntekijöiden suhde on erityisen tärkeä. Yhdessä koetut haasteet ja menestymiset ovat synnyttäneet lojaaleja suhteita, joita ei välttämättä ole edes normaaleissa kaverisuhteissa.

Jossakin vaiheessa tulee aika, kun omistajasta alkaa tuntua siltä, että elämäntyöstä voisi mahdollisesti luopua. Mielessä pyörii monenlaisia kysymyksiä. Olisinko valmis hellittämään ja nauttimaan vapaa-ajasta, jos luopuisin koko yrityksestä? Vai olisinko valmis tekemään uuden kasvun aikakauden yhdessä sijoittajan kanssa ja samalla pienentäisin taloudellisen riskin taakkaa? Olenko valmis luopumaan omasta lapsesta?

Luopumisen tuskaa ja pelkoa ei voi välttää

Olen nähnyt lukuisia kertoja, kuinka vaikeaa omasta yhtiöstä luopuminen voi olla. Prosessiin liittyy niin paljon tunnetta, ettei ulkopuolinen sitä välttämättä edes ymmärrä. Tilannetta voi kuitenkin helpottaa, kun tunteille ei anna liikaa tilaa ja muistaa lähestyä yrityskauppaa logiikalla. Yrittäjänä sinun tulisikin ymmärtää omistamisen ei-rationaaliset päätöksentekokriteerit ja tunnesiteiden vaikutukset. Yritysten omistaminen omistamisen ilosta tai omistaminen siinä toivossa, että lapset ja lapsenlapset jatkavat yrittäjinä, ei oman näkemykseni mukaan ole tulevaisuuden trendi. Siksi elämäntilanteiden muuttuessa ja muuten vaan aika ajoin, on hyvä kohdata realiteetit ja hakea matemaattisiin faktoihin pohjautuvia perusteluja elämän tärkeisiin päätöksiin.

Hyvä tapa rationaaliseen päätöksentekoon on miettiä omaa yritystä sijoituskohteena.

Tarjoaako yrityksesi selvästi korkeampaa tuottoa verrattuna osakemarkkinoiden keskimääräiseen tuottoon? Eri omaisuusluokkien kirjossa listaamaton pk-yritys edustaa korkeimman riskiluokan sijoitusta ja näin tuotto-odotuksen tulisi heijastaa otettua riskiä. Tuotto-odotukset ovat siis selvästi korkeammalla kuin osakemarkkinat pystyvät tarjoamaan.

Mikäli tuottopontentiaali ei ole riittävä tai elämäntilanne ei enää salli koko omaisuuden pitämistä omassa yrityksessä kiinni, on yrityksen myynti yksi hyvä vaihtoehto.

Jaakko Niskanen

Miten rationaalinen omistaja sopeuttaa riskit omaan elämäntilanteeseen? Lue toinen Jaakon blogi aiheesta.


3J Partners palvelee asiantuntijana ja neuvonantajana vaativissa yrityskaupoissa. Haluaisitko kuulla lisää aiheesta? 

Ota rohkeasti yhteyttä meihin, niin jutellaan. Luottamuksellisesti.