31.12.2018 Blogit ja vlogit

Onko suhdannehuippu takana yrityskaupan kuumemittarilla mitattuna?

Lähdin tutkimaan Suomen yrityskauppa-aktiviteettia siitä oletuksesta, että vuodesta 2018 on tulossa monella mittarilla ennätysvuosi. Tilastot näyttivät kuitenkin yllättäviltä.

Oletukseni pohjautui ajatukselle, että Suomen taloudessa menee nyt hyvin. Edes globaalit poliittiset epävarmuustekijät, kuten Italian valtion velkaantuminen, Britannian eroaminen Euroopan unionista, Yhdysvaltain sekava sisäpolitiikka tai Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota, eivät ole vaikuttaneet suomalaisen pk-sektorin yrityskauppoihin.

3J:n yrityskauppaprojektit ovat menneet maaliin hyvin vuoden 2018 aikana, olipa kyseessä uusi projekti tai ehkä vielä vuoden alussa haastavalta näyttänyt projekti. Oletin tämän kertovan vahvasta yritysten ja pääomasijoittajien halukkuudesta investoida yritysostoin. Oletin näin myös yrityksemme liikevaihdon tuplaantumisen kertovan vahvasta yrityskauppa-aktiviteetista Suomen pk-sektorissa.

Kun tarkastellaan toteutuneita yrityskauppoja, joissa kaupan kohteena on ollut suomalainen yritys ja joiden transaktioista on puhdistettu alle viiden prosentin vähemmistöostot (lähde Zephyr), yrityskauppojen rahamääräinen arvo oli noin 7,5 miljardia euroa ennen joulua. Tilastosta siis puuttuu juuri ennen vuoden vaihdetta toteutuneet kaupat.

Muutos on merkittävä verrattuna neljään aikaisempaan vuoteen, jolloin yrityskauppojen rahamääräinen arvo on vaihdellut noin 15,5 – 21,0 miljardin euron välillä. Tilastoa toki vääristää aikaisempien vuosien pörssiyhtiöiden kaupat, kuten esimerkiksi Nokian Devices and Services -liiketoimintansa myynti Microsoftille noin 3,8 miljardin euron käteiskauppahinnalla keväällä 2014 sekä Supercellin noin 6,5 miljardin euron kaupat kesäkuussa 2016.

Suomalaisyritysten yrityskaupat vuosina 2014-2018 (vähemmistökaupoista puhdistettuna).

 

Tarkasteltaessa yksittäisiä kuukausia, nähdään yksittäisten jättikauppojen vaikutus yrityskauppojen euromääräisessä kehityksessä. Edelleen oleellinen havainto on, että vuosi 2018 laahaa yrityskaupoissa perässä verrattuna aikaisempiin vuosiin.

Suomalaisyritysten yrityskaupat kuukausittain vuosina 2014-2018 (vähemmistökaupoista puhdistettuna).

 

Pk-sektorin yrityskauppa-aktiviteetista saadaan parempi kuva, kun tarkastellaan kappalemääräisesti yrityskauppojen toteutumista. Kappalemääräisesti kauppoja on toteutunut eniten viiden vuoden tarkastelujaksolla vuonna 2014 (yhteensä 711 kappaletta). Tämän vuoden saldo ennen joulua oli 378 kappaletta. Kahtena edellisenä vuonna kauppoja toteutui reilut 460 kappaletta per vuosi. Onkin erittäin ilmeistä, että tänä vuonna jäädään tästä määrästä reilusti.

Suomalaisyritysten yritysostot kappaleittain vuosina 2014-2018 (vähemmistökaupoista puhdistettuna).

 

Kun tarkastellaan kuukausitasolla kappalemääräisiä toteutuneita kauppoja, yhtäläisyyksiä markkinoiden hermostuneisuuteen ja pörssikurssien laskuun löytyy yrityskauppa-aktiviteetista. Moni vuonna 2017 aloitettu yrityskauppaneuvottelu saatettiin maaliin alkuvuonna 2018. Vaikka Suomen talouden perusfundamentit ovat olleet hyvät ja yritysten tuloskehitys on ollut positiivista, on kohonnut yritysten arvostustaso yhdessä globaalin poliittisen epävarmuuden kassa saanut aikaan varovaisuutta ostajissa. Syksyllä 2018 yrityskauppoja toteutui selkeästi vähemmän aiempiin vuosiin verrattuna.

Suomalaisyritysten yritysostot kuukausitasolla kappaleittain vuosina 2014-2018 (vähemmistökaupoista puhdistettuna).

 

Vuoteen 2019 mentäessä ekonomistien konsensusnäkemys on, että maailmantalouden vajoaminen taantumaan on epätodennäköistä. Pörssikurssien lasku ja sen myötä yritysten arvostustasojen maltillistuminen povaa reilusti positiivista tuotto-odotusta osakemarkkinoille ensi vuonna. Tällä on myös positiivinen vaikutus pk-sektorin odotettuun yrityskauppa-aktiviteettiin.

Seuratessani aitiopaikalta pk-sektorin yritysten liikevaihto- ja tuloskehitystä, kaikki merkit viittaavat positiivisen kehityksen jatkuvan. Laadimme myös 3J:n budjetin olemassa olevaan projektikantaan, uusiasiakashankintaan ja yrityskauppa-aktiviteettiin peilaten. Me ennustamme 3J:n liikevaihdon kasvavan 25 prosenttia ensi vuonna. Vaikka yrityskaupan kuumemittari antoi viitteitä oireilusta vuonna 2018, niin uskomme ensi vuoden tarjoavan oston paikkoja laajalla rintamalla.

3J toivottaa oikein hyvää ja menestyksellistä uutta vuotta!

Jaakko Niskanen


3J Partners palvelee asiantuntijana ja neuvonantajana vaativissa yrityskaupoissa. Haluaisitko kuulla lisää aiheesta? 

Ota rohkeasti yhteyttä meihin, niin jutellaan. Luottamuksellisesti.