27.3.2020 Blogit ja vlogit

Yhteistyö korostuu talousromahduksen aikana

Koronan toipumisvaihetta seuraa todennäköisesti aika, jolloin yritysten saattaa olla vaikeaa saavuttaa tavoitteensa mukaista orgaanista kasvua Tällöin kasvua haetaan yritysostojen kautta. Myös kahden yrityksen yhdistäminen saattaa vahvistaa rahoituksellista asemaa, markkina-asemaa tai liiketoiminnan kilpailukykyä. Näitä asioita kannattaa pitää mielessä ja arvioida etukäteen, jotta ajatus uudesta kasvusta olisi kirkkaana mielessä, kun sen aika on.

 

Keskustelimme vain muutama kuukausi sitten vlogissamme Juuson kanssa yrityskauppojen syklisyydestä. Yleisesti ottaen yrityskauppojen määrä on sidoksissa taloudellisiin näkymiin. Tuolloin keskeiset esiin nostamamme epävarmuutta tuovat tekijät olivat kauppasota ja kaupparajoitteet, Brexit, Kiinan talouskasvun hidastuminen, geopoliittiset epävarmuudet ja laajalti teollisuuteen liittyvien ennakoivien indikaattoreiden merkit hidastuvasta talousaktiviteetista. Ei tullut tuolloin mieleen nostaa esiin koronaviruksen kaltaista epidemiaa tai oikeastaan pandemiaa, joka on todella voimalla ja nopeasti hiljentänyt taloudellisen aktiviteetin, globaalisti.

Tilanne on lyönyt jäihin myös monet yrityskauppaneuvottelut, kun yritysten omistajien katseet ja suunnitelmat ovat kohdistuneet lähikuukausien liiketoiminnan pyörittämisen mahdollisuuksiin ja samalla myös korostuneesti oman rahoitusaseman tilanteeseen. On kuitenkin hyvä yrittää olla optimistinen ja muistaa, että tästä mennään taas yli. Vaikeasta tilanteesta huolimatta, jatkuva yhteydenpito hyvien verkostojen kanssa auttaa tulevaisuudessa.

Taulukko näyttää, miten yrityskauppojen määrä on vaihdellut suhteessa bruttokansantuotteen muutokseen vuosina 2007-2019.

 

Lähin nykyistä vastaavaa talousromahdusta kuvaava tilanne löytyy reilun kymmenen vuoden takaa finanssikriisin ajalta. Suomen BKT syöksyi vuonna 2009 lähes kahdeksan prosenttia, mutta palautui seuraavana vuonna yli kolmen prosentin kasvuun. Samaisina vuosina yrityskauppojen määrä laski yli 40 prosenttia edellisvuoteen nähden, mutta tilanteen alkaessa rauhoittua yrityskauppa-aktiviteetissa koettiin yli 30 prosentin kasvu.

Näin voi olla tälläkin kertaa, kuka tietää, mutta arviomme mukaan kaikille osapuolille jatkuva, aktiivinen yhteistyön ylläpitäminen on edellytys nopeampaan talouden ja aktiviteetin toipumiseen. Talouden syklejä alas ja ylös tullaan näkemään myös tulevaisuudessa, todennäköisesti enemmän kuin vallitsevia, talouden pysäyttäviä pandemioita.

Koronan toipumisvaihetta seuraa todennäköisesti aika, jolloin yritysten saattaa olla vaikeaa saavuttaa tavoitteensa mukaista orgaanista kasvua, jolloin kasvua haetaan yritysostojen kautta. Tuolloin myös kahden yrityksen yhdistäminen saattaa vahvistaa rahoituksellista asemaa, markkina-asemaa tai liiketoiminnan kilpailukykyä.

Näitä asioita kannattaa pitää mielessä ja arvioida etukäteen, jotta ajatus uudesta kasvusta olisi kirkkaana mielessä, kun sen aika on. Tutkimusten mukaan epävarmuuden aikana, heikon talouskehityksen aikaan toteutetut ja hyvin valmistellut yrityskaupat ovat kasvattaneet enemmän yritysarvoa kuin vahvan talouskehityksen aikaan tehdyt kaupat.

Katso alta videomme yrityskauppojen suhdanteista. Katso kaikki videomme kanavaltamme.

 

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.