29.12.2023 Blogit ja vlogit

3J markkinakatsaus 12/23: Vahva päätös vuodelle

Tervetuloa 3J.n uutiskirjeen pariin!

Ihmiset ovat vielä suurilta osin lomamoodissa, joten pidämme tämän kuun markkinakatsauksen lyhyenä välipäivityksenä marraskuun tilanteeseen.

Palaamme laajemmalla koko vuoden tilastot sisältävällä katsauksella tammikuussa!

Markkinakatsaus: Vahva päätös vuodelle

Marraskuun yrityskauppamäärät jatkaa kasvu-uralla

Kolmannesta vuosineljänneksestä lähtien nähty Suomen yrityskauppamarkkinan käänne näyttää jatkuvan vahvana neljännellä vuosineljänneksellä.

Marraskuun tilastot indikoivat, että yrityskauppojen lukumäärä oli 94 % korkeammalla kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Aikaisempiin kuukausiin verrattuna iso asia on, että marraskuun yrityskauppamäärät olivat ensimmäistä kertaa selvästi korkeammalla kuin keskimäärin marraskuussa vuosina 2018-2022.

Kuukausikohtaiseen tilastojen tarkasteluun liittyy paljon epävarmuutta (ei ole aina aivan selvää mille tilastokuukaudelle mikäkin kauppa kirjataan), mutta joka tapauksessa viime kuukaudet ja kolmas vuosineljännes todistavat, että yrityskauppa-aktiviteetti on kääntynyt kasvu-uralle.

Korkeita kuukausikohtaisia kasvulukuja selittää edelleen heikot vertailuluvut, mutta loppuvuoden kiri yrityskauppa-aktiviteetissa ennakoi, että vuosi 2023 päättynee kokonaisuutena edellisvuotta aktiivisemmaksi ja pidemmässä tarkastelussa keskimääräiseksi.

Taulukko 1: Suomen yrityskauppojen lukumäärä kvartaaleittain 2022-2023 / Orbis M&A-tietokanta, 3J analyysi

Alkuvuoden uutiskirjeissämme teorisoimme, että erityisesti pk-sektorin yrityskauppa-aktiviteetti tulee palautumaan normaalille tasolle selvästi nopeammin kuin esimerkiksi kiinteistöjen ja VC-sijoitusten. Tälle ennusteelle pääsyy oli, ettei pk-sektorin yrityskaupassa ikinä nähty samaa kuplaa kuin kiinteistöissä ja VC-sijoituksissa.

Vaikka pääomasijoittajat ovat loistaneet poissaolollaan markkinoilta, on teesi silti pitänyt. Alle 50 MEUR liikevaihtoa tekevien yritysten yrityskauppa-aktiviteetti koko vuodelta on jo edellä viime vuotta (3 %), kun suurten yritysten yrityskauppa-aktiviteetti on selvästi alle edellisen vuoden (-21 %) ja kiinteistökauppa mataa edelleen pohjalukemissa.

Taulukko 2 Suomen yrityskauppojen lukumäärä kokoluokittain kvartaalitasolla 2022-2023

Arviomme mukaan seuraavan vuoden yrityskauppamarkkina tulee jatkamaan kasvussa, osin heikoista alkuvuoden vertailuluvuista johtuen, mutta pääosin koska yrityskauppamarkkinan ennakoivien indikaattorien ”pyhästä kolminaisuudesta” (pörssi, korot, yritysten luottamus) kaksi kolmesta osoittaa jo positiiviseen suuntaan.

Loppuvuonna pörssit lähtivät voimakkaaseen nousuun ja korot laskuun. Nämä ovat nähdäksemme parhaat ennakoivat indikaattorit yritysten luottamukselle, joka on taas yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka määrittää tekevätkö yritykset isoja investointeja kuten yrityskauppoja vai eivät.

Kiitoksia tästä vuodesta uutiskirjeen lukijoille ja palataan ensi vuonna asiaan!

T: 3J:n tiimi

Kuva 1: OMX25 kehitys YTD / Lähde: Tradingview
Kuva 2: Saksa 10 year bond yield YTD / Lähde: Tradingview
Kuva 3: Yritysten luottamusindeksi (BCI) / Lähde: OECD

Uutiskirjeen tilaus

Klikkaa tästä ja tilaa 3J:n kuukausittain julkaistava uutiskirje sähköpostiisi!