6.9.2021 Uutinen

Leden Group toimialajärjestely

Taloudellisen neuvonantajan rooli korostuu monimutkaisissa yritysjärjestelyissä

LaserComp Oy, Celermec Oy, Favor AS ja Ojala Group yhdistyivät Leden Group Oy:ksi. 3J Partners valikoitui transaktion pääjärjestelijäksi ja taloudelliseksi neuvonantajaksi. Neljän yhtiön yhteenliittymäprosessi koostui kaiken kaikkiaan kolmesta kokonaisuudesta: järjestelyn rakenteen määrittelystä, arvonmäärityksestä ja strategiatyöstä, jossa määriteltiin Leden Groupin tuotantostrategiat, myynti- ja markkinointistrategiat sekä henkilöstöstrategiat.

Leden Groupin tarina alkoi noin puoli vuotta sitten, joten nyt on hyvä aika tarkastella prosessin toteutumista kokonaisuudessaan hieman tarkemmin. Metalli- ja sähkömekaniikan alan sopimusvalmistukseen oli kauan odotettu vahvaa toimijaa, joka pystyisi tarjoamaan asiakkailleen kattavan palvelukokonaisuuden ja työntekijöilleen mahdollisuuden hyödyntää laaja-alaisesti erityisosaamistaan. Tästä tarpeesta heräsi ajatus neljän alan yrityksen palveluiden yhdistämisestä saman katon alle, jotta tuo markkinoiden tyhjiö saataisiin täytettyä – syntyi Leden Group.

Leden Group on täyden palvelun sopimusvalmistaja, jossa cross-border yritysjärjestelyn myötä neljän yrityksen osaamisen ja palveluiden yhdistyminen saman katon alle on tuottanut merkittäviä hyötyjä kaikille sidosryhmille. Yrityksellä on tehtaita Pohjois-Pohjanmaalla sekä Virossa. Yhdistelmä mahdollistaa tuotannon optimoinnin asiakkaan toimipaikan mukaan – tukien samalla kasvumahdollisuuksia erityisesti Keski-Euroopassa.

Osakevaihdon avulla toimivampi yritysrakenne

Leden Groupin pääomasijoittaja, Arvo Sijoitusosuuskunta, pyysi 3J Partnersia mukaan prosessiin, koska aiemmat yhteistyöt olivat sujuneet onnistuneesti.

– 3J:n kanssa on tehty paljon entuudestaan yhteistyötä yksittäisissä keisseissä – ja se on ollut sen verran miellyttävää, että 3J on valikoitunut tekemään meille analyysipalveluita yritys- ja toimiala analyysien tekijänä säännöllisesti. Siksi myös tähän prosessiin oli luonnollista valikoida 3J mukaan, toteaa Arvo Sijoitusosuuskunnan toimitusjohtaja Jari Pirinen.

Alussa pohdittiin prosessin etenemisen optimaalisia rakenteita, kuten lähdetäänkö järjestelyä viemään eteenpäin osakevaihdolla, liiketoimintakaupoilla vai liiketoimintasiirrolla – päädyttiin osakevaihtoon.

Osakevaihdolla tarkoitetaan järjestelyä, jossa osakeyhtiö hankkii sellaisen osuuden toisen osakeyhtiön osakkeista, että sen omistamat osakkeet tuottavat enemmän kuin puolet toisen yhtiön kaikkien osakkeiden tuottamasta äänimäärästä. Osakevaihdolla voidaan myös tarkoittaa järjestelyä jossa osakeyhtiö, jolla on jo enemmän kuin puolet toisen yhtiön äänimäärästä, hankkii lisää tämän yhtiön osakkeita. Vastikkeeksi yhtiö antaa toisen yhtiön osakkeenomistajille liikkeeseen laskemiaan uusia osakkeitaan tai hallussaan olevia omia osakkeitaan.

– Osakevaihto on yksi hyvä toteutusvaihtoehto, kun mietitään yhtiön kasvustrategiassa epäorgaanista kasvua. Suoran yritysoston rinnalla voi miettiä myös fuusiota toisen toimijan kanssa, mikäli liiketoiminnat, yrityskulttuurit, tulevaisuuden tavoitteet ja molempien valuaatiot osuvat osapuolten kanssa hyvin yksiin, toteaa 3J Partnersin osakas Jaakko Niskanen.

– Osakevaihtojen tekeminen vaatii paljon taustatyötä, mutta vastineeksi tarjoaa verotuksellisestikin houkuttelevan vaihtoehdon omistaa isompaa kokonaisuutta ja mahdollistaa parempaa arvonnousua omistuksille, lisää Niskanen.

Kun osakevaihto oli valikoitu prosessin etenemisen kannalta toimivimmaksi ratkaisuksi, aloitettiin neuvottelut valuaatioiden suhteen. Yrityksen arvoon vaikuttavat monesti mm. liiketoiminnan kehitykseen liittyvät oletukset sekä myyjän ja ostajan näkemykset kohteesta. Eri arvonmääritysmenetelmillä yrityksen arvo saadaan haarukoitua rajatulle arvoalueelle, mutta lopullinen kauppahinta määrittyy aina osapuolten välisessä neuvottelussa. Matkan varrella käytiinkin paljon neuvotteluita kohdeyhtiöiden arvonmäärityksistä, koska yhtiöiden arvotilanteet elivät jatkuvasti – ja prosessi olikin lopulta noin vuoden mittainen.

– Kun puhutaan prosessin vaativasta osasta, eli jokaisen yrityksen arvonmäärityksestä, mikä on yrittäjille julmettu homma, kun joku sanoo omaa “vauvaansa” tämän arvoiseksi – jokaisella on siitä oma mielipiteensä ja käsityksensä. 3J:n tiimi ammattimaisesti todisti sen, että miksi he ovat oikeassa omissa arvonmäärityksissään – näillä sitten luotiin pohja ja haarukat, joilla arvot lukittiin, ja tästä sitten lähdettiin rakentelemaan keissiä eteenpäin, toteaa Pirinen.

Luottamusta ja osapuolien yhteistyötä rakennettiin onnistuneesti etänä sekä workshoppien kautta

Prosessin suunnitteluun ja toteutukseen toi oman haasteensa vallitseva koronatilanne, joten neuvottelut ja palaverit pidettiin suurelta osin etänä. Haastavat olosuhteet eivät kuitenkaan hidastaneet prosessin etenemistä, vaan ne mahdollistivat laadukkaan yhteistyön toteutumisen totutusta poikkeavalla tavalla.

– Oli hämmentävän hyvä osoitus jokaisen osapuolen osalta, että sitä luottamusta ja uskoa toisiinsa rakennettiin onnistuneesti pääosin videoneuvotteluilla, toteaa Pirinen.

Leden Groupin strategia rakentui 3J Partnersin tutustuessa jokaisen neljän yhtiön toimintaan muun muassa yrityksissä vietettyjen päivien ja Virossa järjestettyjen workshop-päivien kautta. Nämä toivat muuten paljolti etänä toteutettuun prosessiin uusia mahdollisuuksia.

– Virossa istuessamme 3J:lta pyydettiin erikseen, että he tekisivät strategiasession sen parin päivän aikana – ja se tehtiin. Löydettiin ne stepit, että mitä missäkin vaiheessa tehtäisiin. Tuon strategiasession hedelmiä käytetään edelleen ja sitä päivitellään tarpeen mukaan, kertoo Pirinen.

Odotukset ovat ylittyneet ja 3J Partnersin ammattimainen toiminta on kerännyt kiitosta kohdeyhtiöiltä

Neljän yrityksen yhdistyminen Leden Group Oy:ksi toteutui kaiken kaikkiaan erittäin onnistuneesti, ja yhtiön ensimmäinen vuosi on ylittänyt yhdessä tehdyt suunnitelmat.

– Tarkastelimme taannoin tämänhetkistä tilannetta. Todettiin, että tämän vuoden alkuvuoden 3J:n tekemät ennustukset pitivät paikkansa, mutta kävikin niin että ne ylittyivät roimasti. Tämmöinen yhdessä tekemisen fiilis, joka rakennettiin sillä kaikkien osapuolien yhteistyöllä, niin se on erinomaista. Myös loppuvuoden liikevaihtoennusteet näyttävät ylittyvän 15-20 pinnaa, hehkuttaa Pirinen.

Myös Leden Groupin talousjohtajana toimiva Jaakko Karjalainen on tyytyväinen prosessin tuloksiin.

– Nyt kun on muutama kuukausi mennyt, niin aletaan pikkuhiljaa näkemään, että minkälaisia nämä yhtiöt ihan konkreettisesti ovat. Täytyy todeta, että ihan mukavasti on lähtenyt liikkeelle.

Leden Groupin muodostuminen oli prosessi, jossa sinnikkyydellä oli osansa. Onnistuneen lopputuloksen myötä 3J Partners on saanut kiitosta jokaiselta kohdeyhtiöltä, ja myös 3J:n ratkaisukeskeinen toiminta asioiden eteenpäinviemiseksi on saanut kehuja.

– Kyllä se 3J:n toiminta ainakin minun näkövinkkelistä oli hyvinkin ammattimaisesti hoidettu. He vetivät sen prosessin tyylikkäästi ja välillä kun tuntui, että ei välttämättä tapahdu mitään, niin heiltä tuli selkeitä komentoja, että mitä täytyy seuraavaksi tehdä – eli he ikään kuin herättelivät tätä omistajaporukkaa, kertoo Karjalainen

Haluatko lisää ajankohtaista tietoa ja vinkkejä yrityskauppoihin liittyen? Liity alta postituslistallemme. Lähetämme sinulle sähköpostia korkeintaan 1-2 kertaa kuukaudessa. Valitsemalla Tilaa, annat 3J Partnersille luvan henkilötietojesi tallentamiseen ja käsittelyyn, jotta sinulle voidaan lähettää tilaamaasi sisältöä.

Tilaa yrityskaupan vinkit suoraan sähköpostiisi