1.3.2024 Blogit ja vlogit

3J markkinakatsaus 3/24: Alkuvuosi käyntiin hiljaisesti

Tervetuloa 3J.n uutiskirjeen pariin!

Maaliskuun katsauksen aiheet:

1) Tilastokatsaus: Vuosi 2024 lähtee käyntiin hiljaisesti

2) Efecten ostotarjous alkuvuoden suurin diili, mitä se kertoo markkinatilanteesta?

3) **UUTTTA!** Katso liitetaulukoista kaikki alkuvuoden toteutuneet yrityskaupat

Markkinakatsaus

Vahvan vuoden 2023 lopun jälkeen yrityskauppamarkkina lähtee käyntiin hiljaisesti

Heikosta yritysten luottamuksesta huolimatta vuoden 2023 yrityskauppamarkkina päättyi vahvasti loppuvuoden hyvän loppukirin ansiosta.

Koko vuoden 2023 yrityskauppojen lukumäärä olikin suurempi kuin vuonna 2022 (heikko vuosi historiallisesti katsottuna), vaikka alkuvuosi näyttikin todella heikolta.

Heikon vuoden 2023 alun ja vahvan vuoden 2023 lopun takia odotimme, että vuosi 2024 lähtisi käyntiin vahvoissa kasvulukemissa.

Taulukko 1: Yrityskauppojen lukumäärä ja yritysten luottamusindeksi / Lähteet: Orbis M&A tietokanta, 3J analyysi, OECD

Kuitenkin, kun katsomme vuoden 2024 kahden ensimmäisen kuukauden tilastoja, nähdään että vuoden 2024 alku oli heikompi kuin vuoden 2023 (heikko) aloitus.

Tammikuussa yrityskauppojen lukumäärä oli vuoden 2023 tasolla, mutta helmikuussa jäätiin selvästi jälkeen edellisestä vuodesta ja pitkän aikavälin keskiarvoista.

Helmikuun tilastoista on kuitenkin huomioitava, että luvut ovat alustavat ja kauppoja tulee kirjautumaan helmikuulle lisää myöhemmin.

Taulukko 2: Suomen yrityskauppojen lukumäärä kvartaaleittain 2022-2023 / Orbis M&A-tietokanta, 3J analyysi

Alkuvuoden luvuista nähdään, että suurten yritysten yrityskauppojen lukumäärä on suurin piirtein samalla tasolla kuin viime vuonna, mutta pk-sektorin yrityskaupat laahaavat vielä jäljessä.

Alle 50 MEUR liikevaihdon yritysten yrityskauppoja oli tammi-helmikuussa yhteensä 38 kappaletta, kun edellisenä vuonna samaan aikaan yrityskauppoja oli 48 kappaletta.

Yli 50 MEUR liikevaihdon yrityskauppoja oli tammi-helmikuussa 3 kpl, kun edellisenä vuonna samaan aikaan yrityskauppoja oli 4 kpl.

Taulukko 3: Suomen yrityskauppojen lukumäärä kokoluokittain kvartaalitasolla 2022-2023

Kuumin sektori edelleen Suomen talouden selkäranka eli valmistusteollisuus

Yrityskauppamäärillä eniten yrityskauppaa käydään vuodesta toiseen Suomen talouden selkärangassa eli valmistusteollisuudessa. Niin myös alkuvuonna 2024, kun alan yrityskauppoja oli yhteensä yhdeksän kappaletta.

Viime vuoden alussa tehtiin paljon kauppoja rakentamisen ja talotekniikan asennuksessa, johon oli taustalla usean sarjayhdistelijän toteuttamat yrityskaupat. Vuoden 2023 tammi-helmikuulle kauppoja kohdistui jopa 13 kappaletta, mutta vuoden 2024 vastaavaan aikaan alan kaupat näyttävät palanneen historiallisesti normaalille tasolle.

Taulukko 4: Suomen yrityskauppamarkkina toimialoittain

IT-ala on ollut tyypillisesti pirteä yrityskauppamarkkina, mutta alkuvuosi on yrityskauppamäärällä mitattuna lähtenyt käyntiin hitaasti.

Ostajien kiinnostus alaa kohtaan ei ole kuitenkaan juuri muuttunut, mikä näkyy alkuvuoden suurimmassa diilissä eli Efecten ostotarjouksessa ulos pörssistä lähes 100 MEUR valuaatiolla.

Efecten ostotarjous oli n. 15 euroa osake, kun ennen tarjouksen julkaisua osakkeen hinta oli n 8 euroa. Strategiset ostajat ja pääomasijoittajat ovatkin nähneet Suomen osakemarkkinoilla viime aikoina paljon houkuttelevia kohteita eri toimialoilla, mikä kertoo että kauppoja saadaan kyllä toteutettua, kunhan ostajien ja myyjien hintanäkemykset kohtaavat.

3J:n oman kokemuksen perusteella viime aikaista yrityskauppamarkkinan alakuloa selittääkin osin hintanäkemykset ostajien ja myyjien välillä.

Myyjien hintanäkemys ei ole juurikaan muuttunut matalan korkotason ajoista ja hintanäkemys perustuu usein huippusyklissä saavutettuihin voittotasoihin. Ostajien mielestä taas korkotason nousun pitäisi laskea hintaa, eikä ostotarjouksia olla valmiita perustamaan huippusyklissä saavutettuihin voittotasoihin.

VC-markkinoilla valuaationäkemykset ovat löytäneet tasapainon nopeammin kuin yrityskauppamarkkinoilla. VC-yrityksillä on usein jatkuva rahan tarve, joten hintanäkemyksien nopeamman tasapainotason löytymiselle on rahan loppumisen kautta luonnollinen mekanismi.

Perinteisimmillä toimialoilla, jossa yritykset lähtökohtaisesti tuottavat jatkuvasti kassavirtaa, yrityskaupat voidaan hyvin jättää toteuttamatta, mikäli hintataso ei miellytä myyjää.

Kaikki alkuvuoden kaupat listattuna:

Taulukko 5: Kuluvan vuoden toteutuneet enemmistökaupat ilman IPOja / Lähde: Orbis M&A tietokanta

Uutiskirjeen tilaus

Klikkaa tästä ja tilaa 3J:n kuukausittain julkaistava uutiskirje sähköpostiisi!