12.4.2023 Blogit ja vlogit

3J uutiskirje 04/23: ”This is fine”

Tämän kuukauden uutiskirjeessä käsittelemme seuraavia aiheita:

1) Markkinakatsaus 03/2023: ”This is fine”
2) Pääsiäisessee: Historia on palannut
3) Linkit ja vinkit: A leader must have integrity and let his men see that he has it, Your portfolio intuition is poor, Banking crisis and the great VC reset

Antoisia lukuelämyksiä 3J tiimin puolesta!


1. Markkinakatsaus 03/23: ”This is fine”

Ensimmäisen kvartaali käyntiin laskutunnelmissa

3J:n tilastojen mukaan Suomessa tapahtui vuoden 2023 tammi-maaliskuun aikana 54 yrityskauppaa, mikä on 24 % vähemmän kuin vuonna 2022 vastaavaan aikaan. Vuoden 2023 tammi-maaliskuu oli heikko myös pidemmän aikavälin tarkastelussa, sillä kauppamäärä oli lähes 39 % alle pidemmän aikavälin keskiarvon.

Yrityskauppojen lukumäärä on laskenut kaikissa liikevaihtoluokissa. Yli 50 milj. euron liikevaihtoluokan toteutuneiden yrityskauppojen lukumäärä oli n. 20 % ja 0-50 milj. euron liikevaihtoluokan 13-76% alle pitkän aikavälin keskiarvon.

Kuva 1: Suomen yrityskauppojen lukumäärä tammi-maaliskuu 2016-2023 / Lähde Orbis M&A-tietokanta, 3J analyysi

Tammikuun katsauksessa totesimme, että pörssikurssit olivat nousseet yli 20 % syksyn 2022 pohjilta ja korkotaso näytti tasaantumisen merkkejä. Tammi-maaliskuun yrityskauppojen lukumäärä kuitenkin osoittaa, ettei parantunut yleinen markkinaympäristö lisännyt yrityskauppa-aktiviteettia.

Tyypillinen yrityskauppaprosessi kestää vähintään n. 6 kuukautta. Tällä hetkellä toteutuneet kaupat ovat heijastus viime kesänä ja alkusyksynä tehdyistä päätöksistä. Jos muistelemme mitä silloin tapahtui, olimme keskellä energiakriisiä, kiihtyvää inflaatiota ja pörssiromahdusta.

Kuva 2: ”This is fine” -meemi  / Lähde: Internet

Kuten helmikuun katsauksessa totesimme, huonoina aikoina tehdään parhaat yrityskaupat ja hyvin aikoina huonot. On siis mielenkiintoista katsoa ensimmäisen kvartaalin toimialakohtaisista kaupoista, kellä oli uskallusta vetää liipaisimesta viime kesänä ja alkusyksynä.

Hieman yllättäen toimialakohtaisessa tarkastelussa erikoisrakentamisen kaupat olivat kärjessä ja vähemmän yllättäen energiatoimialan kaupat.

Kuva 3: Toteutuneet yrityskaupat toimialoittain 1-3/2022 / Lähde: Orbis M&A-tietokanta, 3J analyysi

Alla olevasta taulukosta löytyy vielä erittely yksittäisistä kaupoista. Nähdään, että kauppa kävi uusiutuvassa energiassa ja LVIS/talotekniikan alalla. Molemmat ovat 3J:n markkinatuntuman perusteella tällä hetkellä kuumimmat toimialat yrityskauppamarkkinalla.

Kuva 4: Toteutuneet yrityskaupat kohteittain 1-3/2022 / Lähde: Orbis M&A-tietokanta, 3J analyysi

Markkina siirtymässä surun kieltämisvaiheesta hyväksymisvaiheeseen

Edellisessä katsauksessa puhuimme, että pk-sektori on muihin markkinoihin nähden oma omaisuusluokkansa, sillä siellä valuaatiotasot eivät koskaan karanneet kuplatasoille.
Tästä syystä uskomme, että pk-sektorin yrityskauppa-aktiviteetti tulee palaamaan normaalitasolle nopeammin kuin esimerkiksi kiinteistöissä.

Markkinaympäristö on tällä hetkellä vielä epävarma, mutta selvästi parempi kuin viime kesänä-syksynä, joten ottaen huomioon n. 6 kk:n yrityskauppaprosessin kestoaika, on yrityskauppa-aktiviteetin normalisoituminen odotettavissa aikaisintaan tämän vuoden loppupuolella.

Kiinteistömarkkina on kuitenkin aivan eri tilanteessa. Korot ovat nousseet niin paljon, että aikaisemmin normaalit 3-4-5 % nettovuokratuotot eivät riitä millään kattamaan velanhoitokustannuksia ja riittävää riskipreemiota korkosijoituksiin nähden.

Toisin kuin pk-sektori, kiinteistömarkkina tarvitsee nähdäksemme markkinanäkymien selkeytymisen lisäksi vielä selkeän valuaatiotasojen laskun, ennen kuin aktiviteetti palautuu normaaliksi. Odotammekin, että kiinteistömarkkinoiden valuaatiot tulevat seuraamaan sitä mitä on alkanut tapahtua jo VC-markkinoilla.

Esimerkiksi maailman johtavan VC-rahasto Sequoian kaikki rahastot vuodesta 2018 lähtien näyttää alaskirjausta (sijoittajat ole tienanneet mitään viiden vuoden aikana) ja Tiger Globalin VC-rahastoa alas kirjattiin 33 % (sijoittajat menettivät n. $ 23 mrd.).

Kuva 5: Kaikki Sequoian 2018 jälkeen perustetut rahastot tappiolla ja Tiger Globalin VC-rahastoihin 33 % alaskirjaus / Lähde: All-in Podcast E120: Banking crisis and the great VC reset

2. Pääsiäisessee: Historia on palannut

Markkinaliberalismin ikuinen voittokulku

Neuvostoliitto hajosi 90-luvun alussa, demokratia ja markkinaliberaalit ajatukset levisivät koko maailmaan, globalisaatio oli ajan trendi. Tuntui kuin elettäisiin uutta aikakautta ja historia olisi loppu (End of the History and the Last Man). Aseteollisuuden osakkeet romahtivat, kun asevarustelun sijasta maailma käytti rahat mieluummin demokratian levittämiseen, sosiaaliturvaan ja kaupantekoon.

Kuva 6: Saksan puolustusmenot suhteessa bruttokansantuotteeseen 1960-2003 Lähde: World Bank tilastot

Amerikkalaiset ja Eurooppalaiset konsernit siirsivät tuotantonsa matalan kustannuksen maihin Kiinan, Thaimaahan, Malesiaan, Indonesiaan, Etelä-Koreaan ja Filippiineille. Kommunistisen puolueen virkamiehistä tuli yön yli markkinauskovaisia, kun öljy ja muu kansallisomaisuus yksityistettiin oligarkeille Itä-Euroopassa.

Länsimaiset härät ystävystyivät Aasialaisten tiikereiden ja vielä talviunilla olevan Siperian karhun kanssa, kun kehittyvän Aasiaan potentiaalin havahduttiin ja Venäjältä sai haalittua omaisuutta puoli-ilmaiseksi. Sijoittajat ryntäsivät kehittyville markkinoille satumaisten tuotto-odotusten perässä. Aasian, Venäjän ja Itä-Euroopan osake- ja kiinteistömarkkinat kokivat ennennäkemättömän boomin.

Globalisaatiokuplan jälkeinen uudelleenrakennus

Tämä päättyi lyhyeen 90-luvun puolivälissä, kun FED alkoi nostamaan korkoja, asettaen painetta nousevien talouden valuutoille ja ulkomaan velalle. Siperian karhu heräsi, kun Venäjä jättikin yllättäen lainat maksamatta kansainvälisille sijoittajille.

Iso amerikkalainen riskirahasto räjähti ja keskuspankki joutui pelastamaan rahoitusjärjestelmän. Aasian puhallettu markkinakupla puhkesi. Valuutta-, osake- ja kiinteistömarkkinat romahtivat ja Aasian taloudet vaipuivat syvään lamaan.

Kuva 7: ”Rioters in Jakarta, during the May 1998 riots of Indonesia” Lähde: Wikipedia ”1997 Asian Financial Crisis”

Kansa tarvitsi uutta toivoa, kun globalisaatiokuplan räjähtämisen raunioille alettiin jälleen rakentaa uutta. Internet lähti rajuun kasvuun 90-luvun puolivälin jälkeen, kun kuluttajaystävälliset internetselaimet keksittiin. Netscape listattiin pörssiin, tietokoneet levisivät kaikkialle ja tuntui jälleen kuin uusi aikakausi olisi koittanut.

Globalisaatiokuplan räjähtämisestä traumatisoituneita sijoittajia ei enää kiinnostanut perinteiset teollisuusalat, IT-yhtiöiden tehdessä niistä tarpeettomia. Ajan henki oli ”from bricks to clicks”. Kuka tarvitsee enää tuotantolinjoja, kiinteistöjä, energialaitoksia tai työpaikkaa, kun kaiken voi hoitaa netissä ja kaikista voi tulla päivätreidaajia? Sijoittajat hurmioituivat, jos ”.com”-pääte lisättiin yrityksen nimeen.

Kuva 8: Netscape Navigator selain / Lähde: Wikipedia

Ennenkuulumaton internet-osakkeiden kupla puhallettiin vuodesta 1998 vuoteen 2000. Teknologiarahastojen hoitajista tuli guruja ja fundamenttianalyysiin keskittyvät arvorahastot joutuivat lopettamaan toimintansa.

Finanssikriisi kylvää eripuraisuuden siemenet

Bileet kuitenkin päättyivät, kun keskuspankki alkoi nostaa korkoja talouden ja pörssin ylikuumentuessa. Norsunluutornit romahti, viimeistään kun terroristit iskivät New Yorkiin 2001. Yhdysvallat kääntyi sotamoodiin, kun Kaukoidässä ei uskottukaan länsimaiseen demokratiaan ja markkinaliberaaleihin ajatuksiin vapaaehtoisesti.

Kuva 9: Vanha CNN:n uutinen Tiger Managementin lopettamisesta / Lähde: CNN, Tiger Management closes

Alkoi Afganistanin ja Irakin sota ja uusi pelon aikakausi. Traumatisoituneet sijoittajat siirsivät rahansa takaisin kiinteään omaisuuteen, eikä kukaan enää halunnut koskea teknologiaosakkeisiin. ”From Clicks to bricks” eli takaisin siihen mistä oltiin lähdetty ennen Dotcom-vuosien hulluutta.

Maailma oli niin turvallisuushakuinen, ettei kukaan uskaltanut lähteä omaa kotia pidemmälle. Sijoittajat olivat valmiita rahoittamaan asuntoja ennenkuulumattomassa mittakaavassa ympäri maailmaa. Asuntojen hinnat nousivat nopeasti Yhdysvalloissa, Espanjassa, Portugalissa, Italiassa ja Irlannissa, eivätkä sijoittajat välittäneet lainanottajan maksukyvystä.

Asuntojen hinnat nousevat ja velkavipua käyttäen kaikista voi tulla satumaisen rikkaita kiinteistösijoituksilla. Jos ostaja kuitenkin jättää velkansa maksamatta, lainanantaja voi aina myydä vakuutena olevan asunnon ja saada rahansa takaisin.

Ajan mielikuva oli, ettei mikään ei voisi mennä pieleen ja velkavipu oli asunnonostajilla, pankeilla ja sijoittajilla tapissa. Rahaa oli ja pankkiirit kokoustivat mieluummin Alpeilla kuin asiakkaiden tiloissa tai omalla toimistolla.

Dogecoin markkinaliberalismin huipun symboli

Kuten monta kertaa aikaisemmin maailman historiassa, tämäkin (”ennenkuulumaton”) asunto/finanssikupla puhkesi keskuspankin koronnostoihin, kun talous alkoi ylikuumentua. Syntyi jälleen (”ennenkuulumaton”) talouslama, kun koko finanssijärjestelmä oli romahduksen partaalla.

Tavallinen kansalainen oli viimeisen 20 vuoden aikana menettänyt työpaikkansa halpatuotantomaihin globalisaation levitessä, säästönsä Dotcom-kuplan poksahdettua ja asuntovarallisuutensa finanssikriisissä. Seurasi Trump sekä monenlaisia populistipuolueita ympäri Eurooppaa.

Kuva 10: Asuntokuplaan räjähtäneen Lehman Brothers logo ja pääkonttori / Lähde: Wikipedia, Lehman Brothers

Josta päädytäänkin nykyhetkeen. Koronakriisin jälkeen maailma muuttui jälleen. Tällä kertaa pelottavaksi, mutta silti mullistavia mahdollisuuksia tarjoavaksi. Ihmiset reagoivat samalla tavalla kuin viimeksi vastaavissa tilanteissa, eli ikään kuin asuntokuplan ja IT-kuplan kokeminen samaan aikaan.

Ihmiset hakivat turvaa omasta kodistaan ja syntyi jälleen (”ennenkuulumaton”) asunto-, rakentamis- ja sijoitusboomi. Samalla ihmiset näkivät jälleen (”ennenkuulumattoman”) satumaisen tuottopotentiaalin teknologiaosakkeissa, kun lock-downien takia elämä siirtyi verkkoon.

Kuka tarvitsee enää kivijalkakauppaa, ravintoloita, matkailua, lentoyhtiöitä, tuotantolinjoja saatikka työpaikkaa, kun kaiken voi hoitaa netissä tai metaversumissa, kauppaan pääsee sähköpotkulaudalla ja maksu hoituu dogecoinilla ja kaikista voi tulla päivätreidaajia?

Korot ovat kuitenkin (jälleen) nousseet, teknologia- ja kiinteistökuplat puhjenneet, voitonteko on taas muotia ja sijoittajien rahoilla eläminen loppunut. Yli puolet maailmasta elää diktatuureissa tai epädemokraattisissa maissa, jotka eivät halua demokratiaa tai markkinaliberaaleja ajatuksia lähellekään.

Kuva 11: Markkinaliberalismin huippu Dogecoin / Lähde: Wikipedia, Dogecoin

Historian paluu

Traumatisoineet sijoittajat keräilevät (jälleen) kamojaan, kun omaisuus ei noussutkaan kuuhun. Sota ilmastonmuutosta ja diktatuureja vastaan pitää voittaa ja tekoäly uhkaa omaa, ei pelkästään naapurin, työpaikkaa. Tuntuu kuin elettäisiin (jälleen) uutta aikakautta.

Battle of Snake Island | Know Your Meme
Kuva 12: Ukrainan sotaan liittyvä meemi / Lähde: Internet

VC-sijoittajat ovatkin aktivoituneet ja moninkertaistaneet sijoitukset puolustusteollisuuteen, kun valtiot kasvattavat puolustusbudjettejaan, teknologian rooli asejärjestelmissä kasvaa ja isojen puolustusjättien innovaatioprosessi on liian hidas.

Kuva 13: ”VCs go outside their comfort zone with bets on defense tech” Lähde: Pitchbook

Esimerkiksi VC-rahoitettu Anduril, joka yhdistää tekoälyn ja raudan (mm. lentävät ja vedenalaiset dronet), keräsi $1,5 mrd. rahoituksen viime vuonna. Jotakin kertoo, että valuaatio tuplaantui n. $ 8,5 mrd. tasolle vuotta aikaisemmasta, sijoittajina olivat TIER-1 VC sijoittajat (mm. Peter Thielin Founders Fund, Josh Wolfen Lux Capital, Marc Andreessenin Horowitz) ja rahoituskierros oli yksi Yhdysvaltojen suurimmista viime vuonna.

Trendi on levittäytynyt myös paikallispörsseihimme. Yritysostoilla kasvava puolustusteollisuuden maalitusjärjestelmiä, tykistösimulaattoreita, akkujärjestelmiä ja kommunikointilaitteita valmistava W5 Solutions listautui First North Ruotsiin vuoden 2022 alussa ja osakekurssi on melkein kolminkertaistunut. Valuaatio on n. 100 MEUR, liikevaihto alle 20 MEUR ja P/E luku on n. 70x.

Saksassa maailman suurimpiin pääomasijoittajiin kuuluva KKR listasi puolustusteollisuuden sensoreiden ja elektroniikan valmistaja Hensoldtin vuonna 2020 pörssiin ja osakekurssi on kolminkertaistunut P/E-tasolle 45x. Suursijoitta Wallenbergin salkussa olevan Saabin P/E on noussut yli 38x tasolle.

Mikään ei hullaannuta ihmisiä kuin yhteiset ponnistelut oman kansakunnan eteen vakavan uhkan alaisena. Ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä ihmiset lähettivät hurmiossa poikiaan sotaan. Toisessa maailmansodassa myytiin sotabondeja vedoten kansallistunteeseen. Nyt finanssimarkkinat on paljon kehittyneemmät ja suuria pääomia voi kerätä myös muut kuin valtiot.

Kuva 14:Puolustusteollisuuden valuaatiotasot / Lähde: TIKR.COM, 3J analyysi

Puolustusteollisuuden korkeat valuaatiotasot indikoivat, että historia on palannut, että maat alkavat käyttää kilpavarustelun hengessä taas suuria osuuksia bruttokansantuotteesta puolustusteollisuuteen ja eripuraisuuksien selvittelyyn.

Erona vanhaan on että tällä kertaa mukana näyttää olevan valtioiden lisäksi VC-, pääoma- ja pörssisijoittajat.

” History Does Not Repeat Itself, But It Rhymes ” -Mark Twain*

Kuva 15: Kuuluisa Demokratian ja markkinaliberalismin tulevasta voittokulusta kertova kirja 1990-luvun alusta, jonka ennusteet näyttävät tämän hetken trendien mukaan menevän pieleen / Lähde: Wikipedia, The End of History and the Last Man

*Mark Twainin kuuluisa sanonta, jota tosin ei ole pystytty varmentamaan, että hän olisi koskaan niin sanonut


4. Linkit ja vinkit

• All-in podcast: E120: Banking crisis and the great VC reset
• Twiitti: “A leader must have integrity and let his men see that he has it. Sincerity builds morale. Hypocrisy gets found out and destroys morale.” –Jocko Quote Database
• Blogi miksi sijoituksen positiivisen odotusarvon sijaan korrelaatio muihin sijoituksiin nähden on olennainen tekijä rakentaessa sijoitusportfoliota: “Your Portfolio Intuition is Poor”Uutiskirjeen tilaus

Klikkaa tästä ja tilaa Suomen suosituin yrityskaupan uutiskirje sähköpostiisi.